Accessibility Tools

Til sensor/oppgaveprodusent

Er du oppnevnt som oppgaveprodusent eller sensor i landssamarbeidet finner du nyttig informasjon på denne siden.

Sist endret: 9. september, 2024

Retningslinjer for sensur

Når du takker ja til å sensurere lokalt gitt skriftlig eksamen innebærer det taushetsplikt i forhold til karakterene som settes.

Viktige dokumenter ved sensureringen:

  • Vurderingsveiledning som du finner i eksamensveiledninger
  • Brukerveiledning for sensurarbeidet i PAS – eksamen som du finner på nettsiden Sensurere eksamen (udir.no)
  • I de fagene der det foreligger sensorveiledning og/eller vurderingsskjema finnes disse enten i eksamensveiledningen og/eller i PAS.

Det er kun rektor (for elever) og fylkeskommunen (for privatister og de som har læretid i bedrift) som kan avgjøre om kandidaten har jukset, jf. Opplæringsforskriften §9-42. Dersom sensor har mistanke om at kandidaten har jukset til eksamen, skal sensor gi melding om dette til den fylkeskommunen som har ansvar for faget. Sensor skal sette karakter på besvarelsen ut fra reglene for vurdering i forskrift til opplæringslova.


Praktiske opplysninger

Ved å logge seg på nettsiden til Utdanningsdirektoratet eller trykke på lenken PAS – eksamen får sensor tilgang til:

  • kontaktinformasjon til medsensor
  • eksamensoppgaven
  • oversikt over alle besvarelser som skal vurderes samt kontaktinformasjon til skolen
  • informasjon om besvarelsen er levert digitalt eller på papir
  • å laste ned digitale besvarelser dagen etter at eksamen er avholdt
  • å utføre plagiatkontroll
  • å sette karakter

Informasjon om tilgang til PAS – eksamen får sensor i e-post i forbindelse med oppnevningsbrevet.


Besvarelser

Alle besvarelser skal være digitale i PAS. Enten ved at besvarelsen er skrevet direkte inn i nytt eksamens og prøvesystem, eller ved at besvarelser er scannet og lastet opp i PAS.


Sette karakterforslag

Sensorene må individuelt registrere sine karakterforslag i PAS – eksamen for samtlige besvarelser, før de i samråd med medsensor blir enig om og registrerer en endelig karakter.


Sette endelig karakter

Først når begge sensorene har satt sine karakterforslag og bekreftet i PAS – eksamen, vil de kunne se hverandres karakterforslag og sette endelig karakter. Dette kan gjøres enten pr.telefon eller ved at sensorene møtes. Det gjennomføres ikke fellessensur samlinger. Hvis sensorene avtaler å møtes, og dette krever reise, skal dette være avtalt på forhånd med oppdragsgiver. Endelig karakter føres i PAS – eksamen. Det er kun andresensor som har adgang til å registrere endelig karakter.


Uenighet om karaktersetting

Dersom sensorene ikke blir enige om endelig karakter, er det andresensor som avgjør, jfr. Opplæringsforskriftens § 9-33.


Manglende besvarelse

Dersom det mangler besvarelse fra en kandidat som står oppført som deltatt i PAS – eksamen, må sensor ta kontakt med den aktuelle skolen/fylkeskommunen. Kontaktinformasjon vil være tilgjengelig i PAS – eksamen.


Sensurfrist

Sensurfristen står i oppdragsbrevet og må overholdes. Fristen for å sette endelig karakter vil du også se i PAS når du er innlogget.


Honorar

Fra 01.01.2025 har fylkeskommunene felles honorarsatser for sensuroppdrag gjennom landssamarbeidet. Honoraret utbetales av sensuransvarlig fylkeskommune.

Rammer for honorering av sensur i landssamarbeidet:

Eksamenslengde: 4/5 timer

Forberedelsestid: 6 timer/7 timer

Tid pr. besvarelse: 26 min./28 min.

Minimumshonorar (1-4 besvarelser):  Tilsvarende 5 besvarelser.

Ingen oppmøtte: Dersom det ikke foreligger noen besvarelser utgår oppdraget.

Honorarsats: Honoraret beregnes etter lektor med tilleggsutdanning og topp ansiennitet. Honoraret følger den til enhver tid fremforhandlede lønnsutviklingen.

Merknad: Oslo kommune er eget forhandlingsområde og har egne satser.

Klagebehandling

Ved klage på lokalt gitt skriftlig eksamen skal hver klage behandles av en klagenemnd oppnevnt av statsforvalteren jfr. Opplæringsforskriften §10-7

De som har vært oppe til skriftlig eksamen, har ikke rett til å få karakteren grunngitt. Når karakteren er fastsatt, har de likevel rett til å få kopi av sine egne eksamenssvar og eventuelle retningslinjer som er utarbeidet for sensorene. Jfr. Opplæringsforskriftens §10-3

Klagenemnda trenger heller ikke å begrunne avgjørelsen sin. Se merknad til Opplæringsforskriften §10-7

Fagkoder

De fleste fagkodene innenfor avionikerfaget, flyfaget og romteknologi inngår ikke i landssamarbeidet. Unntatt er fagkodene AVI4003 og AVI4030.

Oppgaveproduksjon

Som oppgaveprodusent må du sette deg inn i Rammeverket for lokalt gitt skriftlig eksamen. Du vil trenge opplæring i eksamens- og prøvesystemet. Her vil ansvarlig fylkeskommune bistå med opplæring og veiledning, men det må også forventes egentrening ved å arbeide i systemet. Udir har utarbeidet kompetansepakke for opplæring i eksamens- og prøvesystemet, denne finner du ved å følge denne lenken: Alle åpne emner (instructure.com)  I tillegg så kan oppgaveutviklere nytte seg av kunnskapsdatabasen til Udir. Denne finner du ved å følge denne lenken: Kunnskapsdatabasen – Kunnskapsdatabasen for eksamens- og prøvesystemet – Confluence (udir.no)

Det finnes en brukerstøttetjeneste som både oppgaveprodusenter og ansvarlig fylkeskommune kan nytte seg av. Dersom du som oppgaveprodusent trenger tilgang til brukerstøttetjenesten, tar du kontakt med fylkeskommunene som har oppnevnt deg som oppgaveprodusent.

Det skal utarbeides eksamensoppgaver og eksamensveiledninger til alle fagkoder med oppmeldte kandidater ved oppmeldingsfristens utløp.

Rammeverk for lokalt gitt skriftlig eksamen finner du som pdf her:

Ansvar for oppgaver og sensur i landssamarbeidet

Du finner oversikt over hvilke fylkeskommuner som har ansvar for de ulike fagkodene ved å åpne denne filen:

Ansvarfordeling for våren 2023 finner du ved å åpne dokumentet under:

Savner du noe?

Vi jobber for tiden med å overføre innhold til den nye nettsiden vår. Det er derfor en mulighet for at det du leter etter ikke er å finne på denne siden, eller at det er blitt flyttet til en annen side.

Vennligst ta kontakt med oss, så hjelper vi hverandre!