Accessibility Tools

Til deg som skal ta eksamen

Er du elev i videregående opplæring og skal ta eksamen, må du ta kontakt med din skole for nærmere informasjon om eksamen.

Er du privatist og skal melde deg opp til eksamen, må du ta kontakt med fylkeskommunene du skal melde deg opp til eksamen i. Oppmeldingen til eksamen for privatister gjøres i Privatistportalen. Du finner den ved å følge denne lenka: InSchool Privatist (visma.no)

Sist endret: 30. desember, 2024

Tidligere gitte eksamensoppgaver

Alle eksamensoppgaver og eksamensveiledninger for sentralt gitt og lokalt gitt skriftlig eksamen etter LK20 finner du ved å følge denne lenken: Finn eksamensoppgaver (udir.no)

 

Slik forbereder du deg

Har du fått med deg hva du burde gjøre i forkant av eksamensdagen? Hvis ikke, se denne videoen:

Datoer for skriftlig eksamen

I eksamensplanen finner du eksamensdatoer for de ulike fagene. Datoer for sentralt gitt og lokalt gitt skriftlig eksamen åren 2025 finner du ved å klikke på denne lenken Administrere eksamen (udir.no)

Enkelte fag har forberedelsesdag dagen før eksamen. Forberedelsedel til eksamen publiseres på nettsiden Eksamensinformasjon – Kandidat – Udir.no kl. 09.00 på forberedelsesdagen.

 

Hjelpemiddelordningen

I de aller fleste fag er alle hjelpemidler tillatt bortsett fra åpent internett og andre verktøy som kan brukes til kommunikasjon. Du kan lese mer om hjelpemidler på nettsidene til Utdanningsdirektoratet.

Noen fag avviker fra denne regelen ved at det er restriksjoner på bruk av hjelpemidler, eller at det er spesielle hjelpemidler som kreves for å løse eksamensoppgaven. Du som skal ta eksamen kan sjekke hvilke krav det er til hjelpemidler og utstyr for eksamen i ditt fag ved å følge denne lenken Forside – Kandidat – Udir.no  Søk etter ditt fag ved å nytte fagkode eller fagnavn.

For deg som administrerer eksamen finner du en oversikt over hjelpemidler i de ulike fagene i eksamensplanen i Prøve og administrasjonssystemet (PAS)

For fag som gjennomføres i nytt eksamens og prøvesystem, kreves det at kandidaten bruker egen pc med nødvendig og oppdatert programvare. Se mer informasjon ved å følge denne lenken.

Nasjonale nettressurser for skriftlig eksamen i 2025

Den raske utviklingen av kunstig intelligens og stadig mer avanserte hjelpemidler skaper utfordringer i gjennomføringen av skriftlig eksamen i videregående skole. Utdanningsdirektoratet arbeider sammen med fylkeskommunene for å finne gode løsninger for å hindre at kandidatene nytter ulovlige hjelpemidler under skriftlig eksamen. Dette for å sikre en god og rettferdig eksamen for alle. Et av tiltakene er å redusere antall tilgjengelige nettressurser i den nasjonale nettressurslisten. Bakgrunnen for reduksjonen er i hovedsak knyttet til:

  • Rask teknologisk utvikling gjør det ikke mulig å sikre innholdet i nettressursene hverken med tanke på kunstig intelligens eller mulighet for samhandling.
  • På grunn av stor pågang kan enkelte nettressurser bli ustabile under eksamen. Det er behov for å i større grad sikre pålitelig og stabil tilgang til nasjonale nettressurser.
  • Eksamensarrangørene har ikke innsikt i utfordringer, endringer og utvikling som gjøres av eksterne leverandører fra hele verden. Slike ukjente risikoer kan ikke være en del av eksamen.

Våren 2024 ble antallet redusert fra rundt 160 til rundt 60 tilgjengelige nettressurser. Selv om utfordringen knyttet til nettressurser i eksamensgjennomføringen var redusert våren 2024 sammenlignet med eksamen våren 2023, viser erfaringene at ytterligere reduksjon er nødvendig til eksamen i 2025.

Nasjonal nettressursliste vil våren 2025 i all hovedsak bestå av ordbøker for offisielle språk i Norge. Dette omfatter de samiske språkene, nynorsk, bokmål, kvensk og tegnspråk. I tillegg inneholder listen noen unntak. Dette er nettressurser som er svært sentrale både i undervisningen og for eksamen: Geogebra, Lovdata, Store Norske Leksikon, NDLA, Lexin og Bane NOR.

Det er lagt flere prinsipper til grunn for utvalget av ressurser våren 2025:

  • Fagområder må likebehandles.
  • Språk må likebehandles.
  • Enkeltfag må ikke være avhengige av at en spesifikk ressurs er på listen for at eksamen skal kunne gjennomføres.
  • Oppslagsverk må ikke være nødvendig for å gjennomføre eksamen.
  • Gjennomføring av eksamen må være håndterbar.
  • Listen kan ikke inneholde kommersielle aktører.

Å redusere antall nettressurser på den nasjonale listen er en midlertidig løsning. Det er nødvendig for å klare å kombinere eksamensgjennomføring og dagens hjelpemiddelordning med utfordringene knyttet til KI og den raske teknologiske utviklingen. På lengre sikt kreves det en større endring i hvordan eksamen gjennomføres. Utdanningsdirektoratet i samarbeid med fylkeskommunene er i gang med å utrede flere tiltak for fremtidens eksamen.

Reduksjon av den nasjonale nettressurslisten krever at det iverksettes tiltak for å redusere risikoen knyttet til eksamensgjennomføringen. Flere tiltak er iverksatt:

  • Fylkeskommunal veileder for eksamensgjennomføring.
  • Samarbeid med fagansvarlige og oppgaveutviklere for å sikre nødvendige tiltak som følge av reduksjon i nettressurser.
  • Udirs systemer har en løsning for opplasting av store filer som kan brukes som et alternativ til nettressurser.
  • Det er fortsatt anledning til å teste kompetanse i kildebruk ved å ta i bruk andre ressurser enn de som har ligget på nasjonal nettressursliste.
  • Oppfordring om å ha fysiske og/eller nedlastbare ordbøker tilgjengelig.

Nettressurslisten for eksamen 2025 finner du ved å følge denne lenken

Nettressurslisten i txt format for eksamen i 2025 finner du ved å følge denne lenken.

Dersom du har spørsmål knyttet til hjelpemiddelordningen ta kontakt med din fylkeskommune.

Du finner mer informasjon om nettressurser på Udir sine sider ved å trykke på denne lenken

 

Sensur av skriftlig eksamen

Fellessensur høsten 2024 er 3. januar 2025

I fellessensuren snakker sensorene sammen for å fastsette endelige eksamenskarakter.

  • Ved sentralt gitt skriftlig eksamen skal prøvesvar sensureres av to sensorer. Statsforvalteren har ansvaret for å oppnevne sensorer.
  • Ved sentralt gitt skriftlig eksamen med lokal sensur skal prøvesvar sensureres av to sensorer. Fylkeskommunen er ansvarlig for å oppnevne sensorer.
  • For lokalt gitt skriftlig eksamen med lokal sensur skal prøvesvar sensureres av to sensorer. Det er fylkeskommunen som er ansvarlig for å oppnevne sensorer.

Du kan lese mer om sensur ved å følge denne lenken: Sensurere eksamen (udir.no)

Klagebehandling

Dersom du ønsker å klage på resultatet av skriftlig eksamen sendes klagen til eksamensskolen. Klagen må sendes innen ti dager etter at karakteren er gjort tilgjengelig. Eksamensskolen registrerer klagen. Alle ordinære klager må være registrert hos ansvarlig statsforvalter. innen oppsatte frister.

Resultatet av klagen kan være at eleven beholder karakteren, eller at eleven får en bedre eller dårligere karakter. Skolen informerer eleven om resultatet av klagen.

Du kan lese mer om klagebehandling ved å følge denne lenken: Administrere eksamen (udir.no)

Savner du noe?

Vi jobber for tiden med å overføre innhold til den nye nettsiden vår. Det er derfor en mulighet for at det du leter etter ikke er å finne på denne siden, eller at det er blitt flyttet til en annen side.

Vennligst ta kontakt med oss, så hjelper vi hverandre!