Hjelpemiddelordningen til skriftlig eksamen
Den raske utviklingen av kunstig intelligens og stadig mer avanserte teknologiske hjelpemidler, skaper utfordringer for skriftlig eksamen i videregående skole. Utdanningsdirektoratet samarbeider med Novari og fylkeskommunene for å finne løsninger som hindrer bruk av ulovlige hjelpemidler under eksamen. Målet er å sikre en rettferdig eksamen for alle.
I de fleste fag er alle hjelpemidler tillatt til eksamen, bortsett fra åpent internett og andre verktøy som kan brukes til kommunikasjon. En kan lese mer om hjelpemidler på nettsidene til Utdanningsdirektoratet. Nasjonale føringer for hjelpemiddelordningen eller hjelpemidler på eksamensdagen
Noen fag har imidlertid restriksjoner på bruk av hjelpemidler eller krever spesielle hjelpemidler for å løse eksamensoppgaven. For å sjekke hvilke krav som gjelder i de ulike fagene, kan en finne mer informasjon på disse nettsidene kandidat.udir.no eller i eksamensplanen.
Til skriftlig eksamen må kandidaten ha med PC med nødvendig og oppdatert programvare. En kan lese mer om krav til utstyr under eksamen, ved å følge denne lenken; Krav til utstyr under eksamen
Den nasjonale – og lokale nettressurslistene gir føringer for hvilke digitale nettressurser som er tilgjengelig under eksamen.
Nasjonal nettressursliste til skriftlig eksamen
Nettressurser som er tilgjengelige under skriftlig eksamen finnes i den nasjonale nettressurslisten som du finner lenger nede på denne siden. Antallet ressurser i listen er begrenset på grunn av følgende behov:
- Sikre innholdet: Det er viktig å sikre innholdet i nettressursene med tanke på kunstig intelligens og mulighet for samhandling.
- Stabil tilgang: For å sikre en stabil og pålitelig tilgang til de aktuelle nettressursene, selv med stor pågang på eksamensdagen.
- Redusere risiko: For å redusere risikoen for at leverandørene foretar endringer i nettressursene uten at eksamensarrangørene er kjent med endringene.
Følgende prinsipper for utvalgte ressurser lagt til grunn:
- Fagområder og språk må likebehandles.
- Enkeltfag skal ikke være avhengige av spesifikke ressurser for å gjennomføre eksamen.
- Oppslagsverk skal ikke være nødvendige for å gjennomføre eksamen.
- Gjennomføring av eksamen må være håndterbar.
- Listen kan ikke inneholde kommersielle aktører.
Nettressurslisten for våren 2025 vil hovedsakelig bestå av ordbøker for offisielle språk i Norge, inkludert samiske språk, nynorsk, bokmål, kvensk og tegnspråk. Listen vil også inneholde noen sentrale ressurser som Geogebra, Lovdata, Store Norske Leksikon, NDLA, Lexin og Bane NOR.
Lokal nettressursliste til skriftlig eksamen
Det er den enkelte fylkeskommune som er ansvarlig for å utarbeide og kvalitetssikre lokale nettressurslister. Informasjon om disse listene finner du på fylkeskommunenes hjemmesider.
Risikoen knyttet til lokale nettressurser er tilsvarende som for nasjonale ressurser. For å redusere risikoen under eksamen, har fylkeskommunene blitt enige om følgende prinsipper for innholdet i de lokale nettressurslister:
- Sentral dokumentasjon: Fylkeskommunene må ha sentral dokumentasjon på hva som ligger på de lokale listene, og sikre rigg og rutiner for kvalitetssikring av ressursene.
- Lisensbaserte læremidler: Den lokale nettressurslisten skal kun inneholde lisensbaserte læremidler og ordbøker som er i bruk i undervisningen i skolen.
- Kvalitetssikring: Ressursene som skolen eller fylket legger i den lokale listen, må være kvalitetssikret slik at de ikke inneholder kunstig intelligens, mulighet for kommunikasjon eller reklame.
Felles forståelse for begrepet læremidler
En felles definisjon og forståelse av begrepet læremidler er også lagt til grunn, noe som bidrar med å sikre innholdet i lokale lister.
Begrepet «læremidler» defineres i opplæringsloven som: “alle trykte, ikkje-trykte og digitale element som er utvikla til bruk i opplæringa, som skal brukast jamleg i opplæringa, og som dekkjer vesentlege delar av læreplanen i faget” (Oppl. §15-3). Med lisensbaserte læremidler menes det digitale læremidler som skolen eller skoleeieren har kjøpt tilgang til og som er i bruk i undervisningen.
Sjekkliste for testeksamen
Under testeskamen er det viktig at alle skolene tester ut de ulike digitale nettressursene både i nasjonal- og lokal liste. Det er utarbeidet rutiner og sjekkliste for dette arbeidet. Disse finner en ved å følge disse lenkene: Rutiner for testing av digitale nettressurser til eksamen. og Sjekkliste for testing av nettressurser til eksamen.
Skoleeier skal samle resultatene fra skolene i sitt fylke og sende en samlet oversikt til faggruppen som arbeide med nettressursene. Gjennom en slik landsdekkende oversikt vil fylkeskommunene, Utdanningsdirektoratet og Novari sammen kunne arbeide med å løse utfordringer som oppstår.
Gevinster
- Gjennom Novaris’ bidrag i arbeidet på tvers av forvaltningsnivåer for å sikre hjelpemiddelordningene til skriftlig eksamen, bidrar vi til en felles nasjonal forståelse av utfordringene og mulighetene som ligger i hjelpemiddelordningen. Dette arbeidet reduserer risikoen ved eksamensgjennomføringen og sikrer en rettferdig eksamen for kandidatene.
- Novari har en sentral rolle i Landssamarbeidet for eksamen, hvor de koordinerer, informerer og sikrer dialog mellom fylkeskommunene. Ved å være tett involvert i arbeidet med hjelpemiddelordningen, bidrar Novari gjennom sine faggrupper for eksamen og eksisterende informasjonskanaler til å sikre god dialog og informasjonsflyt til alle fylkeskommuner.