Hopp til innhold

Testing av nettressurser og digitale læremidler

Fylkeskommunen må sørge for grundig testing av alle nettressursene som skal være tilgjengelig på eksamen. Lovlige nettressurser og digitale læremidler må  fungerer som de skal på eksamen, mens lenker til YouTube, Facebook eller andre kommunikasjonsplattformer ikke skal virke.

Gjennom testingen må fylkeskommunen sikre at lovlige nettressurser og digitale læremidler ikke inneholder:

  • oversettelsesmuligheter
  • kommunikasjonsmuligheter
  • søkemotor som f. eks Google/Bing
  • ulike typer KI

Det er ingen KI-verktøy på den nasjonale listen. Fylkene må følge med på om det blir lagt til KI-funksjonalitet i tillatte nettressurser, både på nasjonal og lokal liste. Oppdages det tilgjengelig KI må informasjon om dette sendes til hjelpemiddelgruppen.

Hvordan skal testingen gjennomføres?

Testingen skal gjennomføres:

  • i samme tekniske løsning som skal brukes under eksamen
  • fra ulike lokasjoner med avstand fra hverandre, siden geografisk plassering kan påvirke resultatene
  • på ulike typer datamaskiner og i ulike nettlesere
  • med ulike aktører, både IKT-personell og elever

Tidspunkt for testing

Testing må gjøres flere ganger før eksamen. Fylkeskommunene sin hjelpemiddelgruppe anbefaler at ressursene testes på minst tre tidspunkt:

  • når lista blir publisert på Novari IKS sin hjemmeside
  • som en del av gjennomføring av testeksamen (se kapittel 4)
  • rett før eksamensperioden starter

Hver fylkeskommune sikre at alle ressursene på nasjonal- og lokal liste virker slik de skal i eksamensløsningen som fylkeskommunen bruker. Det anbefales og benytte sjekklisten som du finner ved å følge denne lenken: Sjekkliste for testing av nettressurser 

Samarbeid for å kvalitetssikre nettressursene til eksamen

Fylkeskommunene kommer til å ha mange av de samme nettressursene på de lokale listene sine. Det er derfor hensiktsmessig at fylkeskommunene og hjelpemiddelgruppen samarbeider og utveksler informasjon. Novari har opprettet en teamskanal til dette samarbeidet. Hjelpemiddelgruppen vil her publisere en felles oversikt over alle lokale nettressureser, med informasjon fra kvalitetssikring av ressursen.

Alle leverandører av  lisensbaserte ressurser må kontaktes for å forhøre seg om kapasitet, hva som må hvitelistes for at ressursen skal fungere på eksamen, og om leverandøren eventuelt kan ha ekstra beredskap i eksamensperioden. Fylkeskommunene sin hjelpemiddelgruppe vil sammen med fylkeskommunene bidra i arbeidet med leverandørkontakt. Fortrinnsvis vil gruppen sikre dialogen med ressurser som nyttes av flere av fylkeskommunene. Hjelpemiddelgruppen lager en oversikt over hvilke leverandører de kontakter og hva som må hvitelistes for at ressursene skal fungere på eksamen. Felles hviteliste blir publisert i teamskanalen, her kan også fylkeskommunene føre inn sine resultater fra leverandørkontakt, slik at fylkeskommunene og hjelpemiddelgruppen sammen bidrar til å sikre en fullstendig oversikt.

Fylkeskommuner som oppdager at lisensbaserte hjelpemidler gir tilgang til ulovlige hjelpemidler, skal gi beskjed om dette til hjelpemiddelgruppen i teamskanalen.