Nasjonal faggruppe for OT hadde en samling i april
Novari IKS har oppnevnt flere faggrupper som består av representanter for fylkeskommunene og kommunene. Nasjonal faggruppe for Oppfølgingstjenesten har en overordnet målsetning om å sette søkelys på kvalitet i arbeidet med ungdom utenfor opplæring og arbeid, både nasjonalt og lokalt.
Den 3.-4. april 2025 samlet Nasjonal faggruppe for Oppfølgingstjenesten (OT) seg for sitt årlige fysiske møte i et solfylt Stavanger. Med god deltagelse fra nettverkets medlemmer, ble årets møte en viktig arena for dypdykk i strategiske diskusjoner om blant annet fremtidig organisering og mandat for nettverket. Nettverket består per i dag av representantene Lise Eriksen (Trøndelag), Therese Sando (Telemark), Åse Fretheim (Vestland), Nils Roger Mathisen (Troms), Jan Øyvind Snørteland (Rogaland), og Vigdis Hoven fra Novari IKS. Nettverket ledes av Eva Skage (Vestfold).
Nytteverdi og prioriteringer på agenda
Faggruppen er opptatt av hvordan nettverket best mulig kan organiseres for at fylkene skal ha god nytteverdi av arbeidet, og dette ble grundig drøftet den første dagen. Drøftingen inkluderte også hvilke fokusområder nettverket bør prioritere fremover. Fullføringsreformen og den nye opplæringsloven medfører betydelige endringer for OT, og dette bør reflekteres i faggruppens mandat og oppdrag.
Samlingen bød også på et verdifullt møte med Eilev Fougner Jansen. Han er direktør for opplæring i Rogaland og leder for arbeidsutvalget i Fylkesdirektørkollegiet for kompetanse og utdanning. Hans tilstedeværelse ga rom for deling av innspill angående utviklingsarbeid og prioriteringer, samt videreføring av det viktige samarbeidet med NAV.
UiS og Appen Røst
Universitetet i Stavanger (UiS) var med på samlingen for å gi en oppdatering på forskningen med motivasjonsappen Røst. UiS delte foreløpige forskningsfunn, og disse viser lovende resultater. Appen Røst er utviklet for å støtte ungdom i oppfølgingstjenesten (OT) og har som mål å øke deres motivasjon for læring.
Røst tilbyr en brukervennlig plattform hvor ungdommene kan sette mål, få tilpassede tilbakemeldinger og delta i aktiviteter designet for å øke deres engasjement og læringsglede. De første resultatene fra appens pilotbruk tyder på en positiv effekt på brukernes motivasjon, noe som har vekket stor interesse både hos faggruppen og forskerne. Undersøkelsene vil nå bli utvidet til å inkludere flere ungdommer i målgruppen. Dette gir en unik mulighet til å samle verdifull informasjon om en gruppe som sjelden er fokus for forskning.
For å sikre alle rådgiverne i OT får innsikt i dette arbeidet, kommer UiS til et felles webinar for OT i mai. Her vil universitetet presentere foreløpige funn og informere om videre planer for appens utvikling og bruk.
En ressursside i regi av Novari IKS
En annen viktig sak på agendaen under møtet i Stavanger var planene for utviklingen av en ressursside for oppfølgingstjenesten. Arbeidet med denne ressurssiden er i gang. En arbeidsgruppe med representanter fra flere fylker jobber med å definere hvordan siden skal utformes, samt hvilke ressurser og informasjon som vil være mest nyttige for brukerne. Prosessen er imidlertid en tidkrevende prosess, og det er knyttet usikkerhet knyttet til hvordan det endelige produktet vil se ut og hva vi faktisk kan få til. Med god støtte og profesjonell bistand fra fagfolk i Novari IKS skal vi fortsette utviklingsarbeidet og så får vi konkludere etter hvert.
«Få mer ut av mindre»
Under møtet i Stavanger fikk vi også innblikk i Rogaland fylkeskommunes aktuelle utviklingsprosjekt, presentert av Bente Døsen. Døsen delte innsikt i den spennende, men krevende endringsprosessen fylket er inne i, med særlig fokus på opplæringssektoren. Prosjektets målsetning «få mer ut av mindre – for flere ungdommer», er en utfordring, men også en inspirerende oppgave som fylkeskommunen tar på alvor. Troen på at man kan skape bedre opplæring for flere ungdommer med begrensede ressurser, står sterkt i Rogaland. Nettverket syns innlegget var nyttig og inspirerende!
Ung Invest Stavanger
Nasjonal faggruppe for OT besøkte Ung Invest Stavanger. Ung Invest jobber med å støtte ungdom på veien mot fullføring av videregående opplæring og med overgang til arbeidslivet.
Besøket ga innsikt i organiseringen og innholdet i tiltaket. Faggruppen ble imponert over den varme og innbydende atmosfæren og en god stemning. Dette er et sted der ungdommene blir sett og tatt vare på, av rolige, faglig dyktige og optimistiske voksne, med evne til å skape et trygt og inspirerende miljø.
Samarbeid og erfaringsdeling
Det å ha muligheten til å møtes fysisk en gang i året, gir nettverket en mulighet til å bli bedre kjent, utvikle faglig felleskap og gir gode muligheter for deling av informasjon, sier Eva Skage, nettverkets leder.
En stor takk til Jan Øyvind Snørteland for god planlegging av samlingen. Nasjonal faggruppe for OT ser frem til videre samarbeid og deling av erfaringer som kommer hele OT-fellesskapet til gode.
Les mer om Nasjonal faggruppe for Oppfølgingstjenesten – Novari IKS og VIGO faggrupper og videreutvikling – Novari IKS
Tekst: Jan Øyvind Snørteland, vara for leder i nasjonal faggruppe for oppfølgingstjenesten
Foto: Eva Skage, bilde av Stavanger