Hopp til innhold

Digitalisering i den offentlige tannhelsetjenesten– sluttrapporten fra fase 2 er ferdig

Fylkeskommunekollegiet besluttet 1. september 2023 at fylkeskommunene starter et felles arbeid med formål å avklare videre tilnærming og innretning til journalsystem for tannhelse. Rapporten fra fase 2 er nå levert. Prosjektet er klart for å starte fase 3.

Bakgrunn

Fylkeskommunen har ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten, og skal sørge for at tannhelsetjenester, herunder spesialisttjenester, i rimelig grad er tilgjengelige for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i fylket. Munnen er en del av kroppen, og mange av pasientene som den offentlige tannhelsetjenesten må prioritere, har også andre helseproblemer.

Digitalisering er avgjørende for å sikre samhandling, pasientsikkerhet, styring og tilgjengelighet i den offentlige tannhelsetjenesten. I løpet av 2023 mottok mer enn 950.000 innbyggere tannhelsetjenester fra den offentlige tannhelsetjenesten, og de siste årene har nye befolkningsgrupper fått rettigheter til nødvendig tannbehandling i det offentlige. Den offentlige tannhelsetjenesten trenger digitale verktøy som dekker behovene for samhandling, integrasjoner og tilgang til data.

Prosjektet følger Digitaliseringsdirektoratets tilnærming: starte sammen, forme sammen, og levere sammen.

Formål

Målet med prosjektet er å bedre den offentlige tannhelsetjenestens løsninger for lovpålagt dokumentasjon av sin kliniske virksomhet, med særlig satsing på digital samhandling med andre deler av helsevesenet. Bedre analysekapasitet og styring av tjenesten står også sentralt. Gjennom bedre digital integrering, siktes det mot en helhetlig tilnærming til pasientbehandling hvor pasienten står i sentrum, og munnhelsen sees i sammenheng med den generelle helsen.

Visjonen er å innlemme munnhelse i det bredere helseperspektivet digitalt, og å forbedre samhandling, informasjonsdeling, og analysekapasiteten i tannhelsetjenesten. Fremtidens offentlige tannhelsetjeneste skal tilby mer effektive, trygge og pasientfokuserte tjenester.

  • Dette prosjektet er viktig for at fylkeskommunene gjennom tannhelsetjenesten skal kunne levere effektive tjenester av god kvalitet i rett tid, både forebyggende for den enkelte innbygger og gjennom pasientbehandlingen, sier Bjørnar Hafell som er fylkestannlege i Trøndelag og leder av styringsgruppen.

Fase 1 Starte sammen

Fase 1 Starte sammen ble gjennomført i perioden november 2023 til påska 2024. Denne fasen handlet om å gå fra å ha et problem til en idé om å starte et samarbeid mellom flere virksomheter eller sektorer. Fase 1 etablerte målbildet og de grunnleggende behovene som den offentlige tannhelsetjenesten har i dag. Leveransene fra Fase 1:

Rapport starte sammen fasen med diagnose, målbilde og juridisk handlingsrom

Faseplan for Fase 2 forme sammen fasen

Ledelsessammendrag

  • «Fylkeskommunekollegiet ga i møte 18. april uttrykk for at det har vært jobbet svært godt, og at dette er et viktig arbeid for fylkeskommunene som det er på høy tid at starter opp, sier Bjørnar Hafell, og understreker samtidig at nå som fase 1 av prosjektet er gjennomført, har vi gjennom den dokumentasjonen som er utarbeidet et godt grunnlag for å sette i gang fase 2.»

Fase 2 Forme sammen

I fase 2 Forme sammen har hovedmålet vært å videreutvikle forståelsen av de overordnede behovene og målsettingene, samt utrede løsningskonsepter for hvordan fylkeskommunene kan gjennomføre en digitalisering som dekker behovene som er avdekket. Gjennom denne fasen har det vært et særlig fokus på samarbeid på tvers av fagområder, strategisk planlegging og vurdering av gevinster, risiko og kostnader.

Sluttrapporten fra Fase 2 «Munnen er en del av kroppen, hvertfall digtalt» er levert, og godkjent av styringsgruppen 6. mars 2025. Rapporten oppsummerer funnene fra fase 2 av prosjektet og presenterer tre alternative konseptuelle tilnærminger for fylkeskommunene mot en fremtidig digitalisering av den offentlige tannhelsetjenesten. Rapporten gir en vurdering av forskjellene mellom konseptene. I tillegg sammenfatter rapporten innsikter fra en markedsdialog med leverandører av EPJ-løsninger, der leverandørene har gitt innspill på hvordan en mulig fremtidig anskaffelse kan gjennomføres, samt hvordan de vurderer de overordnede konseptene. Prosjektgruppen gir også noen anbefalinger for gjennomføringen av fase 3 av prosjektet.

Både i fase 1 og i Fase 2 har prosjektet samarbeidet med  KS og Leverandørutviklingsprogrammet. Novari IKS har deltatt i kjernegruppen i begge fasene, der Anne Mette Dørum har vært digitaliseringsrådgiver og ledet det juridiske arbeidet, og Gyri Stavdal har deltatt som juridisk rådgiver.

Fase 3 Levere sammen

I Fase 3 «Levere sammen» omfattes av delfasene planlegging, gjennomføring og realisering. Hovedinnholdet i fase 3 er å etablere/anskaffe digitale løsninger for den offentlige tannhelsetjenesten i tråd med valgt konsept.  Oppstart av fase 3 vil bli behandlet i Fylkeskommunekollegiet 2. april 2025.

Novari IKS er stolt av å være en sentral bidragsyter i et prosjekt som er svært viktig både for fylkeskommunene og for innbygger.

  • Bjørnar Hafell takker alle dedikerte personer som har bidratt inn i arbeidet, og retter en spesiell takk til Novari som stiller opp med engasjerte og kompetente ressurser. «Jeg ser virkelig frem til videre samarbeid i Forme sammen fasen!»