Hopp til innhold

Rutine ved mulig feil i eksamensoppgave på eksamensdagen

Når en oppdager mulig feil i eksamensoppgaven
  1. Skolen som oppdager mulig feil i en eksamensoppgave, må først sjekke om feilen ligger på Viktige meldinger. Hvis ikke, ta kontakt med Utdanningsdirektoratet på eksamen@udir.no, eller på telefonnummer 23 30 12 00. Husk å oppgi fagkoden.
  2. Utdanningsdirektoratet sender e-post til alle fylkeskommunene på lokalberedskap@udir.no om at en mulig feil er meldt i fagkoden.
  3. Oppgaveansvarlig i fylkeskommunen svarer alle umiddelbart (innen 10 minutter) på e-posten at de vurderer saken. Velg «Svar alle». Dersom svar ikke er mottatt etter 10 minutter, vil NEKO (Novari IKS eksamenskoordinator) følge opp oppgaveansvarlig fylkeskommune.
  4. Fylkeskommunen kontakter oppgavenemnden og avklarer om det er feil og får eventuelt riktig ordlyd.
  5. Om det ikke er feil i oppgaven skal det svares på opprinnelig e-post til alle i gruppen lokalberedskap@udir.no, og informere om at det ikke er noen feil i oppgaveteksten. Velg «Svar alle».
Rutiner om det er feil i eksamensoppgaven

Følgende rutiner skal følges hvis det viser seg at det er reell feil i oppgaven:

  1. Fylkeskommunen vurderer ut fra tidspunkt på dagen og konsekvens av feil, om informasjonen bør publiseres på lokalberedskap@udir.no, eller om den heller bør formidles til sensorene. Viktige meldinger kan skape støy for kandidatene hvis de kommer for sent på dagen.
  2. Det sendes umiddelbart e-post til Utdanningsdirektoratet som publiserer meldingen på lokalberedskap@udir.no. Meldingen skal inneholde:
  • Fagkode og fagnavn
  • Oppgavenummer med opprinnelig ordlyd
  • Korrekt ordlyd på oppgaven
  • Informasjon om eventuelle tiltak som er iverksatt

Se eksempel på en melding.

3. Dersom endringene er så omfattende at kandidatene må laste ned ny eksamensoppgave, må oppgaven rettes i PGSD/UESP umiddelbart. Kanseller verifisering av den gamle versjonen, gjør rettelsene og verifiser ny versjon (se hjelpesider). I tillegg må Utdanningsdirektoratet bli informert, for at kandidater skal få tilgang til riktig versjon av eksamensoppgaven i PGSA. Gi beskjed til Utdanningsdirektoratet via lokalberedskap@udir.no om at dette må gjøres. Utdanningsdirektoratet gir tilbakemelding til fylkeskommunen når dette er utført. Fylkeskommunen må informere skolene om at kandidatene må oppdatere (refresh) siden/logge inn på nytt (se neste punkt).

4. Informasjon om eventuelle tiltak ved behov, for eksempel:

  • Sensorene informeres, og feilen blir tatt hensyn til ved sensur.
  • Det anbefales at kandidatene får utvidet tid.
  • Kandidatene må laste ned ny versjon av eksamensoppgaven ved å oppdatere (refresh) siden eller logge seg inn i PGSA på nytt.

5. Oppgaveansvarlig i fylkeskommunen sender e-post til alle skoler med påmeldte i faget fra PAS og informerer om feilrettingen og eventuelle tiltak som er iverksatt. Velg «Følg opp sensur», huk av for riktig fagkode og trykk «Send e-post til».

6. Dersom feilen ikke medførte umiddelbar rettelse i UESP/PGSD (se 6.2.1), må feilen rettes i UESP/PGSD samme dag. Dette for at sensorene og arkivet skal få tilgang til riktig versjon av eksamensoppgaven. Oppdater Word-filen og konverter til PDF før du verifiserer ny versjon i UESP/PGSD. Hvis dette ikke er mulig, må du laste opp den nye PDF-filen manuelt i PAS.

7. Fylkeskommunene informerer sensorer i faget, via e-post fra PAS, om hendelse og eventuelt tiltak

Feil i SL-koder

Fylkeskommunen må være oppmerksom de dagene det er forberedelse og/eller eksamen i SL-koder hvor fylkeskommunen har sensuransvar.

Fylkeskommunen må fange opp feil i oppgaver/ forberedelser som er meldt inn og som kan/bør ha konsekvenser for sensuren.

Fylkeskommunen bør opprette dialog med Utdanningsdirektoratet dersom det blir behov for å sende ut informasjon til sensorene i fagkoden, eller det er annen informasjon fylkeskommunen må vite om i forbindelse med oppfølging av sensuren i fagkoden.